Skip links

Cine suntem? Experiența din Ursem, Olanda

Povestea Hauzn a început în Ursem, Olanda, 2017.

Share

Povestea Hauzn a început în Ursem, Olanda, în 2017. Pe atunci, nu ne-am fi imaginat cum se va contura viitorul nostru ca arhitecți, fiind proaspăt absolvenți.
Am început cu mult entuziasm cercetarea în sistemul constructiv al panourilor SIP (Structural Insulated Panels), schițând sute de planuri și detalii constructive.

Adaptarea designului la peisajul olandez

Pe măsură ce proiectele noastre se materializau și prindeau formă în peisajul olandez al suburbiilor, ne imaginam cum am putea adapta aceste locuințe în țara noastră.

În Olanda, unde terenul este plat în cea mai mare parte și împărțit în parcele regulate, mărginite de canale de navigație, fiecare casă are, pe lângă biciclete și mașină, acces la transportul pe apă. Umiditatea din aer și zilele lungi păstrează vegetația verde în majoritatea anului, iar vizibilitatea se întinde pe distanțe lungi datorită aerului curat, lipsit de particule de praf sau polen. Doar dimineața se mai ridică uneori ceața deasupra apei, aducând cu ea o senzație stranie de suspendare a timpului.

Locuințele pe care le-am construit în Ursemplaas, în colaborare cu partenerii noștri, aveau rolul de a se însinua în peisaj, cedând contextului rolul principal. Am optat pentru o imagine minimalistă, a volumelor simple, impersonale, albe sau în texturi naturale, cu terase deschise către exterior și ferestre generoase, pe toată înălțimea peretelui.

Începuturile Hauzn în contextul românesc

Am învățat foarte multe din această experiență și am consolidat relațiile de colaborare cu partenerii noștri, care produc panourile în fabrica din București.
Am adaptat avantajele sistemului constructiv la contextul românesc și am reușit să îmbinăm exigența europeană a lucrului bine făcut cu particularitățile detaliilor arhitecturale, transmise prin tradiție, în arhitectura românească.

Așa a luat naștere Hauzn.
Alinierea valorilor europene de sustenabilitate, economie de resurse și energie cu libertatea în design și ușurința execuției ne-au sugerat motto-ul: “Build effortlessly. Live efficiently”.

Leave a comment

Pentru a îmbunătăți experiența dvs. pe Hauzn.ro, utilizăm Google Analytics și colectăm date prin formularele de contact. Nu folosim datele în scopuri de marketing. Continuând, sunteți de acord. Pentru mai multe detalii, consultați Politica noastră de Confidențialitate.
Explore
Drag